Unii răniți din Colectiv au murit din cauza infecțiilor din spitale. Medic: I-am spus ministrului Bănicioiu că ar trebui transferați în străinătate

Unii răniți din Colectiv au murit din cauza infecțiilor din spitale. Medic: I-am spus ministrului Bănicioiu că ar trebui transferați în străinătate
Publicat: 03/12/2015, 13:16

Cel puțin trei dintre răniții din Colectiv au murit din cauza infecțiilor nosocomiale contactate în spitalele din București, recunosc medicii de la Spitalul de Arși, care spun că autoritățile cunoșteau acest lucru. Șeful secției de Terapie Intensivă spune însă că nu este o situație ieșită din comun, infecțiile existând în toate spitalele din România, mai ales la pacienții arși, care au imunitatea extrem de redusă și nu mai au bariera pielii în calea microbilor. În străinătate, rata de infecție este puțin mai scăzută, datorită izolării mai bune a pacienților, dar și acolo există infecții în spitale, au mai spus medicii, care au declarat că le-au adus aceste lucruri la cunoștință autorităților, inclusiv ministrului Nicolae Bănicioiu, care a repetat obsesiv că răniții din Colectiv au toate condițiile necesare în România.

Gândula ridicat aceste probleme legate de capacitatea sistemului sanitar românescde a face față unei astfel de tragedii imediat după incendiul din Colectiv, în timp ce autoritățile repetau că România are tot ce îi trebuie pentru a tratat cei aproape 200 de răniți arși grav.

Medicii de la Spitalul de Arși au ieșit să dea explicații după ce în presă au apărut declarații ale unor medici de la Spitalul de Arși, care spuneau că răniții din Colectiv au murit din cauza infecțiilor contractate în spital.

Acum, medicii explică public că problema sterilizării saloanelor de arși este cunoscută de multă vreme de către autorități, însă că acestea nu au luat nicio măsură. Ei subliniază însă că infecțiile spitalicești nu sunt o problemă ieșită din comun, spitalele din întreaga lume confruntându-se cu această problemă, în cazul pacienților arși infecția fiind de altfel o fază comună.

„De nenumărate ori am spus că avem nevoie de un spital nou. Le-am explicat care sunt condițiile, cum trebuie să arate un centru de mare arși. Mai departe, pot eu să construiesc spitale? Acești bolnavi au fost tratați maximal, la condițiile din România. Au primit tot ce le-a trebuit, au avut acces la toate antibioticele și medicamentele, în condițiile pe care le-a avut fiecare spital”, a declarat medicul Adrian Stănculescu, de la Spitalul de Arși.

„Există în spitalele din România un risc mai mare de infecție. Este o noutate ce vă zic? Străinătatea oferă condiții un pic mai bune de izolare și familiile au fost informate, cine a vrut să fie transferat în străinătate a fost ajutat”, a mai spus medicul, care a arătat că Spitalul de Arși funcționează în locația actuală de 23 de ani.

Ei au spus

Declarațiile medicilor Adrian Stănculescu și Cristian Nițescu, de la Spitalul de Arși

Chestiile astea cu au murit cu zile se spun la o televiziune de scandal.

Mi-e greu să vă zic, mai ales că o parte din bolnavi au plecat.

Am avut 27 de pacienți din care 6 au decedat. Trei au decedat din cauza infecțiilor. Sunt niște supoziții pe care le puteți face, s-au infectat și în străinătate. Mi-e greu să zic de ce au decedat acolo, nu cunosc.

Mulți bolnavi au plecat cu culturi sterile de la noi.

Este vorba despre fosta soție a dlui Ciobanu. În orice spital din lumea asta, fiecare poate să-ți vină cu orice. Acest pacient era contaminat ca orice alt ars, nu mai există pielea proprie care ține bacteriile și microbii la distanță. Ceea ce s-a spus nu are niciun fel de suport.

Întotdeauna într-o secție de TI a marelui ars există contaminare bacteriană. A doua etapă a marelui ars este etapa infecțioasă. Dacă în România exista un centru de arși la nivel occidental, fiecare cu salonul lui, rata de infecție era ceva mai mică, dar asta nu înseamnă că în marile spitale din lume nu au loc astfel de infecții.

Întotdeauna aceste infecții sunt raportate, noi nu avem de ascuns nimic.

În străinătate au aceeași problemă cu infecțiile, aș vrea să înțelegeți. Dacă ai mai multe filtre pentru pacient, riscurile mai scad.

Noi nu puteam să transferăm pacienții. Cine are datoria morală să decidă care bolnav pleacă afară și care nu?

Autoritățile știu cu ce se confruntă spitalele din România. Ce să le zic, că raportez infecțiile o dată pe lună.

Este o singură cadă, pentru că nu există spații. În mod normal un salon cu un mare ars ar trebui să conțină cada proprie. În condițiile în care noi avem această clădire de 23 de ani, faptul că noi avem două paturi de mare ars la ATI este o realizare.

De nenumărate ori am spus că avem nevoie de un spital nou. Le-am explicat care sunt condițiile, cum trebuie să arate un centru de mare arși. Mai departe, pot eu să construiesc spitale? Acești bolnavi au fost tratați maximal, la condițiile din România. Au primit tot ce le-a trebuit, au avut acces la toate antibioticele și medicamentele, în condițiile pe care le-a avut fiecare spital.

Protocoalele nu fac decât să depaneze situațiile de urgență, nu cum să tratezi. Sunt niște pași de prevenire a situațiilor de mortalitate accidentală.

În străinătate sunt 3%, 5%, 7% infecții. Aceste infecții nozocomiale sunt specifice marelui ars, pentru că este un pecient extrem de tarat, are imunitate foarte scăzută.

Eu nu pot să spun dacă acei trei bolnavi scăpau sau nu. Aveau arsuri respiratorii extrem de severe.

Infecțiile variază de la 2% la 15% în funcție de pacient.

Un centru de mari arși costă câteva zeci sau sute de milioane. La nivelul unei țări precum Germania, Franța sau Israel, există câteva centre cu 7-10 paturi de mari arși. La o asemenea catastrofă, niciuna dintre aceste țări nu ar fi făcut față.

Da, i-am spus domnului ministru. El a spus că trebuie să trecem acest prag al tragediei și o să luăm măsuri după aceea să facem un centru de mari arși.

Comparativ cu spitalele din România, nu mă simt mai prejos față de orice spital.

Credeți că acum ne confruntăm prima oară cu aceste probleme? Tot timpul sterilizăm saloanele. Toți ne dorim să lucrăm într-un centru de arși comparabil cu cele din Occident.

Există în spitalele din România un risc mai mare. Este o noutate ce vă zic? Străinătatea oferă condiții un pic mai bune de izolare și familiile au fost informate, cine a vrut să fie transferat în străinătate a fost ajutat.

Ghinion că s-au întâlnit cu niște medici care i-au tratat. Asta ne ziceți. Ghinion…

Pacienții sunt tratați aici în condiții nu neapărat comparabile cu Parisul, Berlinul, Londra sau știu eu ce mari centre de arși. Dar pentru România, sunt cele mai bune condiții pentru arși.

Noi niciodată nu am spus ce ne-a spus Ministerul, nu am stat la pupat de mâini. Noi am spus adevărul.

Cerem autorităților o clădire nouă, asta am cerut dintotdeauna.


Un medic de la Spitalul de Arși susține, într-un interviu pentru tolo.ro despre tragedia din Colectiv, că mulți dintre răniți au murit nu neapărat din cauza arsurilor, ci a bacteriilor contractate în spital.

”Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul.Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare (…) În lumea civilizată, pacienții nu mor din cauza acestor infecții. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare (…) La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta (…) La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii.De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?! (…) Unii dintre ei s-au infectat. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați ”, a declarat respectivul medic pentru tolo.ro.

Medicul a precizat că, din momentul în care pacienții s-au infectat, șansele de supraviețuire au devenit foarte mici. ”Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți.Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală (…) Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat.La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă.Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că nicăieri în România nu există condiții adecvate pentru arși, existând doar Unitatea modernă de la ”Floreasca”, dar care nu este folosită momentan, din cauza lipsei personalului.

Medicul a mai precizat, că în noaptea fatidică de 30 spre 31 octombrie, laboratorul de analize nu a fost deschis, iar nu toți medicii au fost anunțați să vină de acasă, acesta fiind motivul pentru care unele operații au început chiar și cu o oră întârziere.

Doctorul a mai precizat că România nu are un protocol pentru marii arși, ceea ce înseamnă că fiecare spital îi tratează cum consideră de cuviință. ”Exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile (…) Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alții nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înțeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alții, nu (…) Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv.Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii!Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați (…) În ciuda situației excepționale, la noi s-au făcut analize doar luni și joi, că ăsta era programul normal, deși era nevoie să urmărim virajul bacteriilor în funcție de tratamentul administrat”, a mai spus medicul.

Pe site-ul tolo.ro apare și reacția oficială a Spitalului de Arși, șeful secției ATI Adrian Stănculea confirmând spusele colegului său rămas anonim. ”E posibil ca toți să fi murit de infecții, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă! (…) Am avut un caz care a avut la început o evoluție bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat și a intrat în șoc septic, deci a avut infecție.A murit (…) Infecțiile luate în România i-au afectat și pe cei plecați. Un pacient transferat în Anglia a murit. Și, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă (…)”, a declarat reprezentantul oficial al Spitalului de Arși.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?